Готова съм да си платя на някой счетоводител, ако е от Варна, да ми подготви и оправи тези документи, ако е възможно да се направи по този начин, за да имам готова трудова книжка до понеделник на обяд
Понеже от понеделник съм на работа, има ли как да отида при някой счетоводител, да му дам бележката от НАП, която съдържа информация откога докога съм била на работа, за да я попълни коректно, да ходя и до собственика да я подпише и подпечата и да си реша проблема. В понеделник ми искат документите, а няма как да се явя без трудовата книжка.
Има и случаи в които работника иска да е в досието му за да не се загуби. Ако лицето иска им даваме декларация, че са съгласни книжката да стои в нас.

Нямам подписвана такава декларация :(

ЕДва ли е толкова сложно с това къде се намира книжката.  :wink1:

Предполагам, че всичко е изготвено - и заповед, и книжка. Най-много да трябва да я подпише собственикът.
Мен ме притеснява друго - ако pipsi1 има поне 9 месеца стаж във фирмата би имала право и на обезщетение за безработица.
 pipsi1 , кога са ви прекратили договора?

Книжката не е изготвена, обясни ми се, че документите били изхвърлени, не били при тях, не знам си какво. Имам стаж от 2 години в тази фирма.

Ситуацията - да, неприятна е!
Тя засега си издирва книжката, но после може да се окаже здравно неосигурена напр. - ако са я прекратили март, да кажем. 
Да ни пази Господ от такива работодатели!

Осигуровките здравните, си ги заплатих сама вече.
Искрено благодаря на всички за своевременните отговори. Ще отида до счетоводството. Ако там срещна проблем, до Инспекцията по труда. Ще направя всякакви опити да оправя трудовата си книжка. Дано успея. И ще ми е обеца на ухото занапред.  :thumbup:
Благодаря Ви, JiD. Дано излязат разбрани хора. Силно се надявам
Още един въпрос - освен подпис и печат на фирмата, необходим ли е подпис на счетоводителя в книжката? И ако да, мога ли да накарам някой просто да се подпише или и печат на счетоводител е необходим :)
Благодаря Ви, dalila. Още в понеделник ще мина през тези институции, ще обясня ситуацията, дано ми помогнат. Доколкото знам, фирмата като състав не работи, но мисля че не е прекратена дейността й по документи. В интерес на истината не знам как се прекратява, но като виждам собственика колко е запознат с бумащините, не може една трудова книжка да оправи, едва ли без счетоводство ще се справи с прекратяването на дейността й. Правя предположение в момента само.

Благодаря и на Вас, Елена. Вече съм взела нова книжка, досега четох как се попълва, неясно ми е само дали с този продълговат печат и изчисляването на трудовия стаж ще се справя. Проблеми за подписа на собственика и печата на фирмата нямам. Обещани са ми. Явно ще се наложи да отида до счетоводството, за да помоля за копие на тази заповед, дано поне на мен влязат в положението, че аз нямам вина за взаимоотношенията им със собственика. Освен от счетоводството, има ли откъде другаде да си я набавя? Тя носи ли се също в някоя институция, откъдето мога да я набавя. Питам, ако евентуално получа отказ в счетоводството.
Не искам да създавам проблем на фирмата, достатъчни си ги има тя, но за съжаление те ми създават проблем с това. Накараха ме да изчакам 2-3 месеца, за да успеят да заплатят осигуровките на всички, уж, и да ме освободят след това, но в един момент се оказва, че са ми прекратили трудовото правоотношение, без дори да ме осведомят :(

Новото 20 е , преди малко звънях, да съм ходила сама до счетоводството да си искам документите, защото на собственика на фирмата не ги давали, тъй като не им било платено!!!!
На първо време ми изникват някакви въпроси:

1. Има ли значение това, че ще купувам нова трудова книжка, понеже местоположението на другата е неясно (тази, която давах, когато ме назначаваха). Виждам, че имат някакви серийни номера, те водят ли се някъде и ще стане ли това с нова трудова книжка, която сега ще закупя от книжарницата.

2. След като се завери и подпише от собственика, трябва ли да я представя някъде, Инспекция по труда, примерно? Понеже той е готов, ако си я попълня (каквото и да означава това, щото и той не разбирал), да ми я подпише и подпечата, където трябвало (което пак трябва да се посочи от мен)  :no:

3. Не съм подписвала никакъв документ за освобождаване, дори не знам как са ме освободили - дали са ме съкратили, уволнили. Знам как звучи отстрани, но за съжаление се оказва, че всичко трябва да свърша сама :( Такъв документ ще ми трябва ли някъде? Примерно за новата ми работа. Или други документи, които ще са ми необходими.

Елена, благодаря Ви, ще питам за това УП-3.

svetlakercheva, доколкото знам, имаше проблеми със счетоводството, не беше им плащано и задържаха голяма част от документите на фирмата. Те са казали, че не могат да освободят служители, без да им се платят осигуровките, за да се платели на един от служителите (понеже заплашвах с жалби), трябвало да се платят на всички служители. Това истина ли е? В един момент се оказва, че съм освободена, без да ме осведомят. 

Въпросът ми е без счетоводител, само с подписа и печата на собственика, ще могат ли да се организират всички документи, които са ми необходими.
Здравейте!

Имам нужда от спешна информация как да постъпя в така създадената ситуация.

От 2011г. до края на 2012г. работих във фирма, която прекрати дейността си, поради финансови проблеми. Оказа се обаче, че осигуровките ми за по-голямата част от времето, в което съм работила, не са платени. Беше ми обяснени, че така не могат да ме освободят от работа. Нямало как да прекратят трудовата ми дейност, заради осигуровките. За моя огромна изненада се оказа, че тази година са ме освободили, и аз не знам как, та никъде нищо не съм подписала, дори не знам и как са ме освободили.

Отивам в НАП, оттам ми дават бележка с точните дати откога докога съм била назначена. При тях били подадени данни, че осигуровките ми за цялото време са заплатени, но със сигурност не са, както и ми обясниха оттам, е възможно наистина да не са, само да е внасян някакъв документ към НАП, че са.

Най-лошото е, че фирмата вече не съществува. Никой не ми е дал трудовата книжка. Бившият "началник" казва да си попълня книжката и да му я дам да я завери с подпис и печат. Нямало вече счетоводство, не знаел какво трябва да се прави. Шах и мат!  ;D Какво може да направи човек като мен в случая - Google и попаднах на този форум. Силно се надявам да срещна отзивчиви хора, които да ми помогнат да си оправя трудовата книжка и съответно и другите документи, които и ако са ми необходими за продължаване на работа. Да отчета, че работата ми в тази фирма беше първата и последна (засега) работа в живота ми, т.е само от тях зависи Трудовата ми книжка. Как и къде да отида, то е ясно, че аз ще трябва да си я свърша цялата работа, ужас  ;D, да си извадя нова трудова книжка. Къде трябва да я занеса, внеса, кой, къде и как трябва да се подпише и подпечата. Както става ясно, аз съм пълен лаик в тази област, но надеждата крепи човека. А и с питане до Цариград се стига. Яд ме е, че ги изчаках толкова дълго време.